Sällskapsspel

Lätta kortspel

2024-04-09
Lätta kortspel

Att hitta ett roligt kortspel kan göra vilken kväll som helst mycket bättre, oavsett om du är hemma eller på en resa med familj och vänner. Ibland vill man hitta ett spel som är enkelt att lära sig, så att alla kan vara med och spela direkt.

Denna text handlar om just det – kortspel som är lätta att förstå. Vi kommer att berätta om olika spel som passar alla, oavsett ålder eller hur mycket kortspel man har spelat tidigare. Så om du vill lära dig lätta kortspel, läs vidare!

Alla enkla kortspel

Här nedanför kan du ta del av vår lista över enkla kortspel.

Plump

Spelet går ut på att varje spelare ska försöka gissa hur många stick de kan ta under en omgång, med risken att få en ”plump” (0 poäng) om de inte lyckas uppnå sitt mål.

Läs alla Plump regler här!

Tecken

Tecken är ett spännande kortspel som utmanar spelarnas förmåga att komma ihåg och upptäcka hemliga signaler. Spelare jobbar i lag (2 mot 2) för att samla ihop fyra likadana kort och sedan försöker de med list visa sitt unika, hemliga tecken för sin lagkamrat utan att motståndarna märker det.

Chicago

Spelet består av flera rundor med specifika mål, som att ta sista sticket, ha högsta kortet i en färg eller samla på sig par, där varje lyckad del ger poäng som leder en spelare närmare vinsten.

Läs alla Chicago regler här!

Vändåtta

Vändåtta är ett fartfyllt och underhållande kortspel där målet är att bli först med att bli av med alla sina kort genom att matcha dem efter nummer eller färg med det kort som ligger överst på spelhögen.

Stress

I detta kortspel är snabba reflexer och kvicka beslut avgörande för att vinna. Spelarna måste snabbt lägga ut kort från sin hand på högarna på bordet i stigande eller sjunkande numerisk ordning, och den första att bli av med alla sina kort segrar.

Fusk

Fusk är ett spel som uppmuntrar till list och bluffande, där målet är att bli av med alla sina kort genom att hemligt lägga ut kort och kanske inte alltid vara ärlig om vilket kort det är.

Om en annan spelare misstänker fusk kan de utmana den som lagt kortet. Om utmaningen visar att spelaren fuskade måste de ta upp alla korten, men om anklagelsen är felaktig blir det utmanaren som får ta upp dem.

Svälta räv

Svälta Räv är ett roligt och spännande kortspel där spelare kämpar om att samla på sig hela kortleken genom att vinna stick.

Finns i sjön

Finns i sjön är ett familjevänligt och underhållande kortspel där spelarna strävar efter att samla par av fyra kort i samma valör. Genom att fråga varandra om specifika kort försöker varje spelare att bilda sina par, och om en spelare inte har det efterfrågade kortet säger de istället ”Finns i sjön”, vilket betyder att den som frågade måste dra ett kort från de resterande korten som ligger på bordet. Målet är att ha flest par när alla kort är slut.

Läs alla Finns i sjön regler här!

Svarte Petter

Svarte Petter är ett enkelt och roligt kortspel som passar utmärkt för barn, där spänningen ligger i att undvika att bli den som har kvar det oönskade Svarte Petter-kortet vid spelets slut. Spelarna turas om att dra kort från varandras händer för att bilda par av fyra likadana kort och lägga dem på bordet.

UNO

UNO är ett populärt och färgglatt kortspel där spelarna strävar efter att bli av med alla sina kort genom att matcha dem efter färg eller siffra med kortet som ligger överst på spelhögen. Spelet spelas med en UNO-kortlek.

Menageri

Menageri är ett kortspel som involverar 4 eller fler spelare och använder en vanlig kortlek med 52 kort. Spelarna tilldelas varsin ”roll” i form av ett djur och börjar sedan turas om att vända upp det översta kortet från högen. Målet är att samla på sig alla kort och den spelare som lyckas med detta blir vinnare.

29

I kortspelet 29 delas korten ut jämnt mellan spelarna och varje kort har ett visst poängvärde, där ess och bildkort (knekt, dam, kung) är värda 1 poäng och övriga kort har sitt vanliga värde. Spelarna turas om att lägga ut kort och säger högt den totala summan, där målet är att inte överstiga 29 poäng för att undvika att förlora.

Siste man på skansen

I ”Siste man på skansen” använder man en vanlig kortlek med 52 kort och kan spelas av 3 till 6 spelare. Varje spelare tilldelas olika antal kort beroende på antalet deltagare, och målet är att lägga ut kort i samma färg.

Den sista spelaren som har kort kvar när andra har lagt ut sina vinner spelet och kallas ”Siste man på skansen”.

Gris

När man spelar Gris startar spelet med att spelaren som har klöver 6, även kallad ”grisen”, skickar detta kort öppet till spelaren till vänster och får tillbaka ett annat kort från samma person.

Målet är att samla en kvartett av samma valör och diskret signalera detta genom att sätta en tumme på bordskanten. De andra spelarna ska sedan följa efter, och den som är sist att sätta ett finger på bordskanten förlorar.

Skitgubbe

Skitgubbe går ut på att bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt, och den sista spelaren som fortfarande har kort kvar förlorar och blir kallad ”skitgubbe”.

Vändtia

Målet med Vändtia är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort, både de som hålls i handen och de som är placerade på bordet.

Komet

I Komet tävlar spelarna om att skapa specifika kombinationer eller sekvenser av kort för att vinna rundor och poäng. Det som gör spelet unikt är att man kan skapa ”kometer”, som är särskilda kombinationer av kort som ger spelarna extra poäng eller fördelar under spelets gång.

Åsna

I kortspelet Åsna är målet att bli den första spelaren som blir av med alla sina kort från handen. Om en spelare inte kan göra det, får de åsnekortet och kallas ”åsna”, vilket är en stämpel att undvika. Den som lyckas bli av med sina kort först vinner spelet.

Bubblan

I kortspelet Bubblan strävar varje spelare efter att samla på sig fyrtal av samma valör. Spelarna tar kort från leken och skickar sedan ett kort vidare till nästa spelare för att bygga sina fyrtal.

När en spelare lyckas samla fyrtal, signalerar de det genom att blåsa upp sina kinder, och de andra spelarna måste göra detsamma när de märker det. Den sista som blåser upp sina kinder förlorar spelet.

Bussen

Bussen är ett festligt och enkelt dryckesspel som är perfekt när man umgås med vänner. Spelet kräver en vanlig kortlek och alkoholhaltiga drycker, och går ut på att matcha korten på hand med dem som vänds upp på spelplanen.

Spelarna delar ut klunkar när de matchar kort och försöker undvika att vända knäckt, dam, kung eller ess för att på så sätt undvika att dricka extra klunkar.

Dam

Målet med Dam är att samla så få poäng som möjligt, där damer och hjärter kung är värda noll poäng, medan ess räknas som ett poäng och de andra korten motsvarar sitt vanliga nummervärde. Den spelare som har lägst poäng vid spelets slut är vinnaren.

Pyramid

I kortspelet Pyramid är målet att ta bort korten i pyramiden genom att hitta par där summan av kortens värde blir 13. Spelarna tar bort matchande kortpar och fortsätter tills alla kort är borttagna eller inga fler par kan hittas.

Kvartett

I Kvartett är målet att samla så många fyrtal som möjligt genom att fråga motståndarna efter specifika kort. Om den tillfrågade spelaren har det efterfrågade kortet, måste de ge det till den som frågade, vilket ger spelaren möjligheten att fortsätta fråga om fler kort.

Spelet fortsätter på detta vis tills en spelare inte längre får det efterfrågade kortet, då går istället turen vidare till nästa spelare för att fortsätta spelet.

Hej knekt

I kortspelet ”Hej knekt” är spelarnas reaktionstid och uppmärksamhet avgörande. Spelarna turas om att lägga ett kort i en hög och när en knekt visas är det den första spelaren som ropar ”Hej Knekt som vinner högen.

War

I kortspelet War tävlar två spelare om att vinna alla kort i en standardlek med 52 kort. Spelet bygger på tur och det enkla målet är att ha flest kort när alla korten har delats ut.

Kille

I kortspelet Kille, som spelas med en speciell kille-kortlek, strävar spelarna efter att vinna så många stick som möjligt. Spelet kan spelas av 2-6 deltagare, men är vanligast med 3 eller 4 deltagare, och målet är att samla på sig så många vinstgivande stick som möjligt under spelets gång.

Hjärter

I kortspelet Hjärter deltar vanligtvis fyra spelare och man använder en standard-kortlek med 52 kort utan jokrar. Målet är att undvika att få hjärterkort eller spader dam, då de ger poäng. Den spelare med lägst poäng vid spelets slut är vinnaren.

Lätta kortspel för olika situationer

Det finns många enkla kortspel som passar olika situationer. Vissa spel är perfekta för barn, medan andra kräver ett bestämt antal personer för att kunna spelas.

Det är viktigt att välja ett kortspel som passar situationen och deltagarnas ålder och preferenser för att få en rolig spelupplevelse.

Lätta kortspel handlar mycket om tur jämfört med skicklighet

I lätta kortspel är det vanligt att tur oftast spelar en större roll än skicklighet. Dessa spel är utformade för att vara enkla att förstå och snabba att spela.

När det gäller mer komplicerade kortspel krävs oftast vissa strategier för att man ska vinna. Lätta kortspel är istället tillverkade för att skapa en rolig och avslappnad upplevelse där spelarna kan njuta av spelet utan att behöva tänka alltför mycket på taktik.

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer