Sällskapsspel

Las Vegas (patiens)

2024-06-20
Las Vegas (patiens)

Las Vegas (patiens) är ett roligt kortspel, där man använder en vanlig kortlek och försöker sortera korten i en speciell ordning för att vinna. Spelet kräver både tur och strategi, och passar för i princip alla åldrar.

Målet med spelet är att skapa högar av kort i rätt ordning, från ess till kung. Varje drag kräver att man tänker noga och planerar för att ha störst chans att lyckas. Spelet är en bra aktivitet för att koppla av och samtidigt som man får lite hjärngympa

Snabb fakta om Las Vegas (patiens)

  • Vad du behöver: En standardkortlek med 52 kort, inga jokrar
  • Speltid: Cirka 3-10 minuter
  • Åldersgräns: 4 år +
  • Antal spelare: 1 spelare

Hur spelar man Las Vegas (patiens)

Målet med Las Vegas patiens är att flytta alla kort till fyra grundhögar, en för varje färg – hjärter, spader, ruter och klöver. För att vinna spelet måste du placera korten i varje hög i stigande ordning, från ess till kung. Detta innebär att du börjar med att lägga ett ess i en av grundhögarna, följt av en tvåa, sedan en trea, och så vidare upp till kungen, varav alla är i samma färg.

Att uppnå detta kräver både strategi och noggrant planerade drag, eftersom varje felsteg kan försvåra dina chanser att fullborda alla fyra högar. Genom att tänka framåt och använda de tillgängliga korten på bästa sätt kan du nå målet och vinna spelet.

Spelplan

Dela ut sju högar med kort från vänster till höger. Den första högen innehåller ett kort, den andra två kort, den tredje tre kort, och så vidare tills den sjunde högen som ska ha sju kort. Endast det översta kortet i varje hög ska vara vänt uppåt medan resten är vända nedåt.

Placera de återstående korten med framsidan nedåt som en draghög bredvid de sju övriga högarna. Detta är högen du kommer att dra nya kort från under spelets gång.

Ovanför finns fyra, till en början, tomma rutor där du kommer att bygga upp korten från ess till kung för varje färg – hjärter, spader, ruter och klöver.

Spelregler

Flytta kort. Du kan flytta ett enskilt kort eller en grupp av kort mellan de sju högarna och grundhögarna. På de sju högarna kan du placera kort i fallande ordning och med växlande färger, till exempel hjärter dam på spader kung.

Grundhögarna. Målet är att bygga upp varje grundhög i stigande ordning från ess till kung och i samma färg. Börja med ett ess och fortsätt med två, tre, och så vidare upp till kung i samma färg.

Dragkort. Dra kort från draghögen och använd dem på de olika högarna och på grundhögarna. Du kan vända tre kort åt gången från draghögen.

Poängsystem (valfritt)

Traditionellt sett har Las Vegas patiens inget poängsystem. Spelets primära mål är att klara det genom att flytta alla kort till grundhögarna. Detta innebär att spelet är avslutat när du lyckats placera alla kort i stigande ordning från ess till kung i varje färg.

För de som söker en extra utmaning eller vill mäta sin skicklighet kan man införa ett poängsystem baserat antal drag, eller sätta en tid som man måste klara spelet på.

Genom att införa ett poängsystem kan du skapa en extra dimension av utmaning i Las Vegas patiens och på så sätt förbättra dina strategiska och taktiska färdigheter.

Tips för att vinna

För att öka dina chanser att vinna i Las Vegas patiens, kan du följa dessa tips:

Planera framåt. Försök att tänka flera drag i förväg. Förutse vilka kort som behöver frigöras för att du ska lyckas. Detta hjälper dig att undvika att fastna och maximera dina chanser att flytta fler kort till grundhögarna.

Flytta ess och tvåor snabbt. Dessa kort är nödvändiga för att börja bygga upp grundhögarna. Så fort du ser ett ess eller en tvåa, försök att flytta dem till grundhögarna om möjligt. Detta frigör plats på tablån och ger dig fler alternativ för framtida drag.

Utnyttja tomma tablårader. Om du tömmer en rad på någon av tablåhögarna, kan du placera en kung där för att starta en ny sekvens. Detta gör det enklare för dig flytta runt kort och skapa nya möjligheter att frigöra kort till grundhögarna.

Las Vegas patiens är både utmanande och roligt, och med lite övning kan du förbättra din strategi och öka dina chanser att vinna!

Las Vegas patiens online

Om du inte har en kortlek till hands, behöver du inte oroa dig – du kan enkelt spela Las Vegas patiens online. Det finns många webbplatser som erbjuder detta kortspel gratis, vilket gör det tillgängligt för alla, oavsett vart du befinner dig.

Genom att spela online kan du njuta av spelets utmaningar och fördelar utan att behöva sätta upp en fysisk spelplan. Dessutom kan många av dessa plattformar erbjuda extra funktioner, som poängsystem och tidsbegränsningar, för att göra spelet ännu mer utmanande. Du kan också välja mellan olika svårighetsgrader för att matcha din skicklighet och erfarenhet.

Sammanfattningsvis

Las Vegas patiens är ett engagerande och underhållande kortspel som erbjuder en perfekt blandning av tur och strategi. Spelet är ett utmärkt sätt att koppla av samtidigt som man utmanar sin hjärna lite.

För dem som inte har tillgång till en fysisk kortlek, erbjuder internet en mängd olika hemsidor där man kan spela Las Vegas patiens online. Dessa gratisplattformar gör det enkelt att komma igång och ger spelare möjligheten att spela när som helst och vart som helst.

Oavsett om du spelar med en riktig kortlek eller på internet, är Las Vegas patiens ett roligt och utmanande kortspel som passar nästan alla åldrar. Så varför inte ge det ett försök och se hur skicklig du kan bli?

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer