Sällskapsspel

Finns i sjön

2024-04-09
Finns i sjön regler

Finns i sjön är ett roligt kortspel som många tycker om att spela, både barn och vuxna. Det är lätt att lära sig och kan spelas av nästan vem som helst.

I den här texten ska vi gå igenom exakt hur man spelar detta spel. Så, om du vill kunna spela detta roliga spel med dina vänner eller familj, fortsätt läsa! Vi kommer att berätta allt du behöver veta för att komma igång.

Snabb fakta om Finns i sjön

  • Vad du behöver: Kortlek med 52 kort.
  • Speltid: Cirka 10 minuter.
  • Rekommenderad ålder: 5 år +
  • Antal spelare: 2-4 spelare.

Hur spelar man Finns i sjön?

Här kommer en guide på hur man spelar Finns i sjön.

Spelets gång

Spelet börjar med att en kortlek blandas och sju kort delas ut till varje spelare. Resterande kort läggs upp och ner på bordet i en blandan hög. Målet är att samla par av samma kortnummer genom att fråga de andra spelarna om de har de kort du behöver för att skapa ett par med fyra kort av samma valör. Viktigt att notera – för att fråga en annan spelare om ett specifikt kort, måste du ha minst en av den specifika valören på din hand. Annars får du inte fråga om det kortet.

Om spelaren du frågar har kortet, måste de ge det till dig, och du får fortsätta din tur. Om de inte har kortet, säger de ”Finns i sjön”, vilket betyder att du måste dra ett kort från högen i mitten.

Hur många kort ska man ta i Finns i sjön?

Spelet fortsätter tills det inte finns fler kort att dra från högen och spelarna inte kan göra fler par. Vinnaren blir sedan den personen som har samlat flest par när alla kort är slut.

Så vinner man

Den strategiska biten ligger i att komma ihåg vilka kort de andra spelarna har frågat efter och vilka par som redan har samlats. Genom att minnas dessa saker kan du veta vilka kort du ska fråga om nästa gång det är din tur, och då på så sätt öka dina chanser att göra egna par.

Sedan går det även att vinna på tur, som i de flesta andra kortspelen. Man kan gissa på olika kort och ibland kan det visa sig att man prickar rätt.

Spelet passar perfekt för barn

Det som gör Finns i sjön så passande för barn är dess enkla regler och hur lätt det är att spela. Barnen kan snabbt lära sig spelets gång och börja ha kul direkt, vilket gör det till en favorit.

När de spelar får även barnen öva på viktiga saker som att minnas och tänka, vilket är bra för hjärnans utveckling. Dessutom får de öva på att turas om och hur man pratar med kompisar när de frågar efter kort.

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer