Sällskapsspel

Chicago

2024-04-09
Chicago regler

Chicago är onekligen ett av Sveriges populäraste kortspel. Spelet utspelar sig genom en serie omgångar där spelarna samlar på sig poäng baserat på de kortkombinationer de lyckas skapa, och för dem som tidigare spelat poker kommer Chicago ett parlikheter med det spelet.

Målet är att nå eller överstiga en poängsumma på 52, och den första spelaren som lyckas göra det har därmed vunnit. Det krävs både strategi och en förmåga att läsa sina motståndare för att lyckas i Chicago. Om du vill lära dig mer om detta roliga kortspel, läs vidare!

Snabbfakta om Chicago

  • Vad behövs: En kortlek med 52 kort, papper och penna.
  • Rekommenderad ålder: 10 år +
  • Speltid: 30-60 minuter.
  • Antal spelare: 2-4 spelare.

Hur spelar man Chicago

Att spela Chicago börjar med att en person utses till att hålla koll på poängen i spelet. Spelet kretsar kring att samla på sig de bästa möjliga korten för att skapa vinnande kombinationer. När det är dags att starta delar den som har rollen som givare ut fem kort till varje spelare. Spelarna ges sedan möjlighet att byta ut ett valfritt antal kort från sin hand mot nya, i syfte att förbättra sina chanser att skapa en stark hand.

När korten har bytts ut, är det dags att jämföra spelarnas kortkombinationer för att avgöra vem som har den starkaste kombinationen. Endast spelaren med den bästa handen för omgången belönas med poäng, enligt spelets poängsystem. Detta skede i spelet innebär att spelarna, en efter en, avslöjar styrkan på sin hand, men utan att behöva visa de exakta korten. Om två spelare till exempel båda hävdar att de har två par, kan det bli nödvändigt att specificera vilka par de har för att avgöra vem som verkligen har den högsta handen.

Efter den första omgången av kortbyten, följer ytterligare två omgångar där spelarna har möjlighet att byta kort för att förbättra sina händer. Om en spelare som tidigare har vunnit poäng väljer att byta kort under den sista omgången, måste denna spelare antingen visa sin hand innan bytet eller visa de kastade korten efter att omgången är över. Denna process bidrar till att hålla spelet transparent och rättvist för alla deltagare.

När denna process är klar inleds det så kallade ”stickspelet”. Längre ner i texten finns en förklaring för hur detta går till.

Alla Chicago regler

För att spela Chicago gäller det att ha koll på en rad olika regler. Vi kommer nu presentera de regler som du behöver lära dig för att spela detta underhållande kortspel!

Stickspel Chicago

Efter att spelarna har genomfört tre omgångar av kortbyten, är det dags för spelets avgörande fas – stickspelet i Chicago. Denna del av spelet omfattar fem omgångar, eller ”stick”, där endast det femte och sista sticket har betydelse för poänggivningen. De inledande fyra sticken är mer som uppvärmning och strategisk positionering inför det sista sticket.

Stickspelet startas av den spelare som sitter till höger om givaren. Denna spelare väljer ett valfritt kort att spela ut, med framsidan uppåt, som de andra spelarna måste försöka matcha i färg, om möjligt. Den med det högst värderade kortet i den färg som spelades ut tar hem sticket och får därmed äran att inleda nästa runda.

Det är först i den femte och avslutande rundan som stickspelet verkligen spelar roll, då den som vinner detta stick belönas med 5 poäng. Efter att alla stick spelats, jämförs spelarnas händer en sista gång för att utse vem som har den starkaste kombinationen och ytterligare Chicago poäng delas ut enligt spelets poängsystem.

En spännande del i stickspelet är möjligheten att utropa ”Chicago” innan stickspelet startar. Detta betyder att en spelare tror sig kunna vinna alla fem stick under en omgång. Om spelaren lyckas med detta tilldelas de hela 15 poäng. Men, om någon annan spelare lyckas vinna ett stick, innebär det att spelaren istället får 15 minuspoäng.

Köpstopp chicago

En intressant twist som ofta införs i spelet Chicago är regeln ”köpstopp”. Denna regel innebär att spelare som uppnår en poängsumma av 46 eller mer, inte längre får möjligheten att byta ut sina kort i syfte att förbättra sina händer.

Det är dock viktigt att notera att denna begränsning endast är aktuell efter en avslutad omgång. Om en spelare når eller passerar 46 poäng under en pågående omgång tillåts kortbyten som vanligt fram till omgångens slut. Köpstopp tillämpas sedan i de efterföljande omgångarna för den spelaren, vilket kan påverka spelet och ge de andra spelarna en fördel.

Poängtabell Chicago

Här är en lista över alla chicago kortspel poäng!

Ett par: 1 poäng

Två par: 2 poäng

Triss: 3 poäng

Straight (stege): 4 poäng

Flush (färg): 5 poäng

Kåk: 6 poäng

Fyrtal: 7 poäng

Straight flush (färgstege): 8 poäng

Royal straight flush (färgstege 10-ess): 52 poäng

Sista sticket: 5 poäng

Chicago (4 av samma kort): 15 poäng eller 15 minuspoäng

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer