Sällskapsspel

Plump

2024-04-09
plump regler

Plump är ett roligt kortspel där spelarnas förmåga att korrekt förutspå antalet stick de kommer att vinna sätts på prov. Målet är enkelt – gissa rätt och samla poäng. Den som lyckas samla mest poäng när alla omgångar är spelade står som segrare.

Spelet kombinerar tur med strategi och skicklighet, vilket gör varje omgång oförutsägbar och underhållande. Plump erbjuder således en perfekt mix av spänning och taktik.

Snabbfakta om Plump

  • Vad du behöver: Kortlek med 52 kort, papper och penna.
  • Speltid: Cirka 60 minuter.
  • Rekommenderad ålder: 10 år +
  • Antal spelare: 2-5 spelare.

Hur spelar man Plump

Plump är som sagt ett spel som kräver både strategi och en del tur. Även fast det går att spela Plump när man endast är två spelare, är det som mest underhållande när man är tre eller fler, då spelets oförutsägbarhet ökar med antalet deltagare.

I Plump används en vanlig kortlek bestående av 52 kort, utan jokrarna. Spelets huvudmål är att spelarna ska gissa hur många stick de kan vinna under varje omgång, baserat på korten de har fått. Spelet börjar med att kort delas ut till varje deltagare, där första omgången är tio kort per person. Antalet kort kan dock justeras beroende på antalet spelare.

Innan spelet kickar igång ska varje spelare gissa hur många stick de tror sig kunna ta. Det finns dock en viktig regel under denna fas – den sista spelaren som ska gissa får inte säga ett nummer som gör att den totala summan av alla gissningar matchar det totala antalet korten man har på sin hand.

Spelet startar sedan med att den spelare som lagt det högsta gissnings-numret spelar ut ett kort. Deltagarna måste följa den utspelade färgen om möjligt, annars får de spela ett kort i en annan färg. Varje runda fortsätter tills alla har spelat ut sina kort, och den som spelade ut det högsta kortet i den ledande färgen vinner sticket och inleder nästa spelrunda.

Efter varje omgång räknas poängen baserat på hur väl spelarna lyckades med sina gissningar. Att träffa rätt antal stick belönas med poäng, medan missar resulterar i en plump, vilket är en nollpoängare i protokollet.

Spelet fortsätter med att antalet delade kort minskar för varje omgång, från tio ner till ett, och sedan ökar det upp till tio igen. Detta bidrar till en varierande spelupplevelse där strategier måste anpassas för varje ny omgång. Spelet avslutas när samtliga omgångar spelats, och den med mest poäng koras till vinnare.

För att hålla reda på gissningar och poäng är det praktiskt att använda ett Plump protokoll där varje spelares bud och poäng noteras. Detta gör det lättare att följa spelets gång och slutligen avgöra vem som har samlat ihop flest poäng och därmed vunnit spelet. Du kan ta del av ett Plump-protokoll längre ner i texten!

Alla Plump regler

För att spela Plump behöver du känna till de grundläggande regler i detta roliga spel. Något som kan vara svårt att förstå är vad ett ”stick” är för någonting. Vi ska nu ge dig en förklaring på detta, så du förhoppningsvis kan förstå hur stick fungerar i Plump.

Så fungerar sticket i Plump

Begreppet ”stick” är centralt i Plump av hur sticket fungerar är avgörande för att kunna spela effektivt. Ett stick består av de kort som spelarna lägger ut under en och samma spelrunda.

För att illustrera – om en spelare inleder en omgång med att lägga ut ett kort i ruter, till exempel en nia, måste de andra spelarna följa denna färg genom att också lägga ruter om de kan. Den spelare som lägger det högsta ruter-kortet under denna omgång vinner sticket. Att vinna ett stick innebär också att man får äran att starta nästa omgång genom att spela ut det första kortet, vilket ger en strategisk fördel eftersom den spelaren får bestämma vilken färg som ska spelas.

I situationer där en spelare inte har något kort i den färg som spelats ut, ges friheten att spela ett kort från en annan färg. Det är dock viktigt att komma ihåg att endast kort i den ledande färgen kan vinna sticket.

Hur räknar man poäng i Plump?

I Plump är poängräkningen en viktig del av spelet, och det skiljer sig även lite från traditionella kortspel. När en spelare lyckas matcha sin gissning på antal stick belönas de med poäng på ett speciellt sätt. Man lägger nämligen till en etta framför det antal stick man gissade på. Till exempel, om du gissar på tre stick och får rätt, omvandlas det till 13 poäng. Detta sätt att räkna poäng är väldigt unikt gentemot andra kortspel, men det är samtidigt väldigt lätt att förstå.

Skulle en spelare inte träffa rätt på sin gissning, det vill säga att de vinner fler eller färre stick än vad de gissat, resulterar det i en ”plump”. En plump innebär att spelaren får 0 poäng för den omgången.

När det gäller gissningar på noll stick kan det vara lite annorlunda. Här finns ett undantag där spelarna tillsammans får bestämma om gissningar på noll stick ska belönas med 10 poäng (genom att följa den vanliga poängräkningsmetoden och sätta en etta framför nollan) eller om det istället ska ge 5 poäng. Det alternativet med 5 poäng tenderar att skapa ett mer offensivt spel, där spelare tar större risker genom att gissa på högre antal stick. Detta kan i sin tur leda till ett roligare spel.

Plump protokoll

För att underlätta för er som spelar har vi tagit fram ett plump-protokoll som ni enkelt kan använda. Det finns tillgängligt precis här nedanför, redo för er att ladda ner och skriva ut!

Plump protokoll

Ladda ner plump protokoll

 

Taktik i Plump

För att bli så bra som möjligt i Plump kan det vara smart att ha vissa taktiker som man följer.

Först och främst är det viktigt att alltid vara medveten om antalet kort du håller i handen. Detta ger dig en klar uppfattning om hur många stick som är i spel under varje omgång, vilket är grundläggande för att kunna planera din strategi.

Om du märker att spelarna före dig siktar på att ta många stick, kan det vara en bra idé att anpassa din spelstil till mer försiktig och defensiv. I sådana lägen kan kort som dam eller knäckt visa sig vara för låga för att vinna ett stick. I dessa situationer kan det vara klokare att sikta på att inte ta några stick alls, vilket oftast kan vara enklare att uppnå.

Att ha en genomtänkt plan för att undvika att få en ”plump” är också viktigt. Ett bra sätt att göra detta på är att tidigt i spelet försöka göra sig av med kort av medelhög rang som du inte vill riskera att vinna stick med.

Får du hand om många kort av samma färg, särskilt om du också har höga kort som ess och kung i den färgen, tveka inte att ta en mer offensiv hållning. Att kontrollera spelet genom att ha många kort i samma färg kan ge dig en taktisk fördel.

Slutligen, även om du inte lyckas med dina initiala gissningar gällande antalet stick, är det viktigt att behålla koncentrationen. Försök istället att lägga din energi på att strategiskt försvåra för dina motståndare, vilket kan vända spelet till din fördel i längden.

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer