Sällskapsspel

Kortspel för två

2024-04-09
Kortspel för två

Att hitta ett underhållande och roligt kortspel för två spelare kan ibland vara en utmaning. För att underlätta detta sökande har vi sammanställt en lista med kortspel som är perfekt anpassade för två spelare.

Vare sig du letar efter strategiska spel som kräver tanke och planering, eller snabba och lättsamma spel för en avslappnad kväll, finns det något i vår lista som kommer att tilltala er.

Dessa spel sträcker sig från klassiska och välkända favoriter till mindre kända kortspel som kanske kan bli nya favoriter. Vårt mål är att ge dig och din spelkompis en samling av olika kortspel som förhoppningsvis ska få er att ha roligt!

Alla kortspel för två

Här nedanför kan du ta del utav on omfattande lista med kortspel som passar för två spelare.

Skitgubbe

Målet med spelet är att bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt. Den spelare som blir av med sina kort sist erhåller titeln ”skitgubbe”, vilket också ger spelet dess namn.

Vändtia

Målet med spelet är att först bli av med alla sina kort, inklusive de man håller i handen och de som är placerade på bordet. Den som blir av med sina kort först vinner.

UNO

UNO är ett kortspel där målet, precis som i många andra kortspel, är att bli av med alla sina kort. Vad som särskiljer UNO är att det kräver en specifik UNO-kortlek och kan således inte spelas med en vanlig kortlek.

Stress

Varje spelare får hälften av kortleken och placerar sedan fyra kort öppet framför sig. Med dessa fyra kort ska spelarna bygga stegar på bordet för att bli av med sina kort. Målet är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort.

Femhundra

Spelet Femhundra går ut på att uppnå 500 poäng först genom att placera kort på bordet. Spelarna bildar triss, fyrtal och stegar på bordet och har möjlighet att utöka varandras kort efter att de har lagt ut sina egna tre kort. Målet är att lägga ut så många kort som möjligt för att samla poäng.

Chicago

Chicago är ett kortspelet med en lång historia som representerar en klassisk variant av Poker som är lämplig att spela även utan att satsa pengar.

Läs alla Chicago regler här!

Kasino

Målet med spelet är att samla så många poäng som möjligt genom att använda de kort man har på handen för att ta de öppna korten på bordet.

Dam

Ett enkelt och underhållande kortspel som är perfekt för två deltagare. Målet är att undvika att samla på sig poäng genom att byta ut de sju korten som varje spelare har framför sig.

Canasta

Canasta är ett kortspel som kräver två kortlekar, inklusive jokrar. Målet är att samla serier av kort för att uppnå poäng.

Plump

I Plump handlar det om att korrekt gissa antalet stick. Om man lyckas får man poäng för den omgången. Den spelare som har högst poäng när alla omgångar är avslutade blir vinnaren.

Läs alla Plump regler här!

Vändåtta

I spelet Vändåtta, även kallat Crazy Eights, är det målet att vara den första spelaren att bli av med alla sina kort. En vanlig kortlek används i spelet och det finns olika variationer av reglerna.

Gin Rummy

I Gin Rummy använder man en vanlig 52-korts kortlek utan jokrar och syftet är att samla tretal, fyrtal och färgsekvenser.

Finns i sjön

Varje deltagare tilldelas sju kort att hålla på handen medan de övriga korten placeras med baksidan uppåt på bordet för att bilda sjön. Spelets mål är att samla kvartetter, det vill säga fyra kort med samma siffra, genom att fråga andra spelare om specifika kort.

Läs alla Finns i sjön regler här!

Tvåmanswhist

Spelet består av två delar. Under den första fasen är målet att samla så många fördelaktiga kort som möjligt, medan det andra syftar till att ta så många stick som möjligt.

Banka bäver

Banka bäver är ett passande kortspel för två deltagare, som liknar kortspelet Svälta räv. Målet med spelet är att få alla kort i kortleken.

Tjugonio

Tjugonio är ett kortspel som är passande för två personer. Målet med spelet är att vinna stick genom att kombinera kort så att det totala värde når 29.

Åsna

Spelets mål är att bli av med alla kort i din hand. Men om du inte kan göra det, får du åsnekortet och kallas ”åsna”. Den som blir av med sina kort först, vinner spelet.

Ekarte

I spelet handlar det om att vinna så många omgångar som möjligt av fem. För varje vinst får spelaren ett poäng, och den första som når fem poäng är vinnaren.

Gurka

I kortspelet Gurka är målet att ha så få höga kort som möjligt kvar på handen. Spelets mål är att snabbt bli av med kort med höga valörer, vilket är annorlunda jämfört med många andra kortspel.

Mulle

I spelet handlar det om att ta korten som ligger utlagda på bordet, genom att matcha dem med kort på handen som har samma siffervärden.

Pyramid

I pyramiden är målet att ta bort pyramiden genom att hitta par där summan blir 13.

Svälta Räv

Ursprunget till namnet ”Svälta Räv” kommer från idén att spelarna ska försöka ta alla 52 korten från kortleken och därigenom ”svälta ut” sina motståndare. Ett utmärkt kortspel för två personer.

Trettioett

Målet med Trettioett är att kombinera tre kort för att uppnå ett totalt värde av 31. Den som når 31 först har vunnit.

Kan man spela dessa spel även om man är fler?

Det beror såklart på vilket kortspel det är, men de flesta går faktiskt att spela med fler än bara två personer. Det är viktigt att kolla reglerna för varje spel för att se hur många deltagare som är lämpligt. Men generellt sett kan många kortspel anpassas för fler spelare än bara två. Så om ni är ett större gäng, finns det goda chanser att ni kan hitta ett roligt kortspel bland alla ovanför att spela tillsammans!

För- och nackdelar med kortspel för två

Att spela kortspel för två personer kan ha sina fördelar och nackdelar. En fördel är att det kan vara lättare att fokusera på spelet när man endast spelar mot en person. Det kan också vara ett bra sätt att lära känna varandra bättre och stärka banden mellan spelarna.

Å andra sidan kan det ibland kännas begränsat, särskilt om man är sugen på att spela med en större grupp. Vissa kortspel är också utformade för fler deltagare och kanske inte fungerar lika bra med bara två personer. Dessutom kan det ibland saknas den spänning som kommer med fler spelare.

Sammanfattningsvis finns det både positiva och negativa sidor med att spela kortspel för två personer, och det beror mycket på vilket spel det är och vad man föredrar som person.

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer