Sällskapsspel

Kortspel för barn

2024-04-09
Kortspel för barn

Kortspel för barn är fantastiskt kul och kan hjälpa barn att lära sig nya saker. De kan spela med bäde vänner eller familj och i den här listan kommer vi att presentera olika lätta kortspel som just passar för barn.

Vissa av spelen hjälper barn att bli bättre på att tänka och planera, medan andra spel bara är för att ha skoj. Så, om du är ett barn som letar efter något kul att göra, eller om du är en vuxen som vill hitta ett roligt spel för ditt barn, kommer du förhoppningsvis hitta ett spel som passar här nedanför!

Alla enkla kortspel för barn

Här nedanför har vi samlat ihop en lista med kortspel för barn som är lätta att förstå och spela.

Finns i sjön

Finns i sjön är ett klassiskt kortspel som är perfekt för barn. Spelarna turas om att fråga varandra om de har specifika kort för att försöka samla ihop par på fyra av samma valör. Målet är att samla så många par som möjligt.

Läs alla Finns i sjön regler här!

Svälta räv

Målet med Svälta räv är att få tag på så många kort som det går. Vinnaren är den som till sist har alla korten på sin hand. Man spelar med en hel kortlek, utan jokkarna.

Svarte Petter

Svarte Petter är ett spännande kortspel för barn där man inte vill bli den som sitter kvar med Svarte Petter-kortet när spelet är slut. Spelarna drar kort från varandras händer med målet att skapa par på fyra kort av samma valör. När alla par har lagts ner, blir den som håller i det ökända Svarte Petter-kortet (spader knekt) spelets förlorare.

Fusk

Fusk är ett unikt och underhållande kortspel där spelarnas mål är att bli av med alla sina kort, men med en twist – man får fuska. Spelarna turas om att lägga ner kort med framsidan nedåt och påstå att det är en viss valör, men de kan ljuga!

De andra spelarna har möjlighet att utmana den som lägger kortet om de tror att det är fusk. Om den utmanade spelaren blev påkommen med att fuska, måste de ta upp alla korten på bordet – annars är det utmanaren som måste ta upp dem.

Stress

Detta är ett snabbt och intensivt kortspel där två spelare tävlar mot varandra med målet att bli av med alla sina kort först. Spelarna spelar samtidigt och snabbt lägger ut kort från sina händer på två högar i mitten, där korten måste läggas i nummerordning upp eller ner.

Vändåtta

Vändåtta är ett fartfyllt och strategiskt kortspel som liknar Uno i sitt upplägg. Spelarna turas om att matcha det översta kortet i en central hög antingen genom färg eller nummer.

Det unika med Vändåtta är att när någon spelar en åtta, får de välja vilken färg som ska spelas härnäst. Målet är att vara den första att bli av med alla sina kort.

Tecken

Tecken är ett kortspel som sätter spelarnas minne och observationsförmåga på prov. I detta spel behöver man vara 4 personer, där man spelar i lag (2 mot 2). Varje spelare får ett hemligt tecken och sedan blandas kortleken och delas ut jämnt mellan spelarna.

Målet är att samla fyra likadana kort och diskret signalera till sin lagkamrat att man har uppnått detta genom att visa sitt hemliga tecken.

Plump

I Plump handlar det om att korrekt gissa antalet stick man kommer vinna. Om spelaren gissar rätt, belönas de med poäng för den rundan, men om man gissar fel får man en plump (0 poäng). Den med mest poäng i slutet vinner.

Läs alla Plump regler här!

Hej knekt

Detta är ett fartfyllt och underhållande kortspel där spelarnas reaktion och uppmärksamhet sätts på prov. Spelet går ut på att spelarna i tur och ordning lägger ett kort i en hög och när en knekt dyker upp, är det första spelaren som ropar ”Hej Knekt!” som vinner högen.

Gris

I kortspelet Gris, börjar spelet med att spelaren som har klöver 6, även känd som ”grisen”, skickar detta kort öppet till spelaren till vänster och får ett annat kort i utbyte, dolt så att ingen ser.

Spelet går sedan ut på att samla en kvartett och diskret signalera detta genom att placera en tumme mot bordskanten. De andra spelarna måste följa efter när de märker gesten, och den som är sist att göra det förlorar.

Banka bäver

I detta spel lägger spelarna i tur och ordning kort på en hög i mitten, och när en knekt, dam, kung eller ess dyker upp ska alla spelare snabbt slå med handen på högen. Den första som slår på högen vinner de lagda korten, och målet är att samla så många kort som möjligt.

Sjuan (Fan Tan)

Sjuan, även känt som Fan Tan, är ett kortspel där målet är att bli av med alla sina kort. Spelet inleds med att hjärter sju läggs ut som startpunkter på spelbordet. Därefter turas spelarna om att placera kort i numerisk ordning uppåt eller nedåt. Man kan även starta en ny rad genom att lägga ut en annan sjua.

Tunnan

Tunnan är ett spännande kortspel där spelarnas mål är att undvika att bli den som ”spränger tunnan”. I varje omgång drar spelarna kort från en gemensam hög och lägger till deras hand, men de måste vara försiktiga så att den totala summan på korten inte överskrider en bestämd gräns.

Bubblan

I Bubblan börjar varje spelare med fyra kort och målet är att samla på sig fyrtal av samma valör. En spelare tar ett kort åt gången från leken och skickar sedan ett kort vidare till vänster till nästa spelare, i syfte för att bygga sitt fyrtal. Spelaren till vänster gör samma sak och så går det runt så i en cirkel så alla spelare får nya kort hela tiden.

När någon lyckas samla fyrtal blåser de upp sina kinder som en signal, utan att säga något. De andra spelarna ska då också blåsa upp sina kinder när de märker detta. Den siste att blåsa upp kinderna förlorar spelet.

Hugo

Hugo är ett kortspel där spelarna strävar efter att samla poäng genom att bilda par, tretal och fyrtal.

Dam

I kortspelet Dam är målet att samla så få poäng som möjligt. Spelet utmärker sig genom att damer och hjärter kung värderas till noll poäng, medan ess räknas som ett poäng och de övriga korten ger poäng motsvarande sitt nummervärde. Den med lägst poäng vinner.

Komet

Komet är ett spännande kortspel där spelarna tävlar om att bilda specifika kombinationer eller sekvenser av kort för att vinna rundor. Det unika med spelet är att vissa kort eller kombinationer, kända som ”kometer”, ger extra poäng eller fördelar.

Kvartett

I detta kortspel är målet att samla så många fyrtal som möjligt genom att be om specifika kort från motståndarna. Om den tillfrågade spelaren har det efterfrågade kortet, måste de ge det till den som frågade. Den som frågade får sedan fortsätta att be om kort tills de inte längre får det kort de frågar efter, och då går istället turen vidare till nästa spelare.

Spelaren som samlar flest fyrtal vinner spelet, och deltagare elimineras när de blir av med alla sina kort.

29

I kortspelet 29 delas alla kort ut jämnt mellan spelarna, och ess samt bildkort är värda 1 poäng, medan de övriga korten har sitt vanliga siffervärde. Spelarna lägger ut kort i tur och ordning och säger den totala summan av korten högt, men summan får inte överstiga 29.

Den spelare som lägger det kort som gör att totalen blir exakt 29 tar hand om det sticket. Spelet slutar när inga fler kort kan läggas ut, och den som har samlat flest stick vid spelets slut vinner.

Vad är viktigt att tänka på när man spelare kortspel med barn?

När man spelar kortspel med barn är det viktigt att komma ihåg att målet är att ha kul och lära sig tillsammans. För det första bör kortspelen väljas med hänsyn till barnets ålder och intressen för att säkerställa att de förstår reglerna och kan delta fullt ut.

Det är också viktigt att anpassa spelets tempo och komplexitet så att alla barn känner sig inkluderade och engagerade. Tålamod är nyckeln, samt förståelse att barn kan behöva extra tid för att fatta beslut eller förstå spelets regler.

Vilket kortspel är lättast för barn?

Det kan vara svårt att veta vilket kortspel som är lättast för barn, då det kan vara olika beroende på vilket barn det handlar om. Men, två spel som många barn generellt tycker är enkla och roliga är Svälta räv och Finns i sjön.

Båda spelen är lätta att förstå och kan spelas av barn i olika åldrar, vilket gör dem till en bra start för barn som vill lära sig spela kort.

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer