Sällskapsspel

Uno

2024-05-02

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper.

Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder tillräckligt med strategiska möjligheter för att hålla spelet intressant och engagerande. Spelet börjar med att varje spelare får sju kort var, och målet är att bli den första att bli av med alla sina kort. Spelare gör detta genom att matcha korten i sin hand med det kort som ligger på spelhögen antingen efter färg, nummer eller symbol.

Uno innehåller också flera specialkort som kan omvända spelets riktning, tvinga motspelare att dra fler kort, eller skapa andra oväntade twistar som kan förändra spelets gång. För att lära dig allt du behöver veta om Uno, läs vidare!

Snabb fakta om Uno

 • Vad du behöver: En Uno-kortlek & papper och penna
 • Speltid: Cirka 5 minuter per omgång
 • Rekommenderad ålder: 7 år +
 • Antal spelare: 2-10 spelare

Hur spelar man Uno?

Uno är ett fartfyllt och roligt kortspel som passar nästan alla åldrar. Här kommer en komplett genomgång av hur man spelar Uno.

Förberedelser

För att spela Uno behöver du en Uno-kortlek, som består av 108 kort. Dessa kort inkluderar färgade nummerkort (röd, grön, blå och gul) samt specialkort. Blanda kortleken och dela ut 7 kort till varje spelare. Lägg resten av korten i en hög på bordet med framsidan nedåt. Detta är draghögen. Vänd sedan det översta kortet i draghögen och placera det bredvid för att starta kasthögen.

Spelregler

Målet med spelet är att bli den första spelaren som blir av med alla sina kort. Spelet går ut på att matcha ett kort från din hand med kortet som ligger överst på kasthögen. Du kan matcha antingen på färg, nummer, eller spela ett specialkort.

Spela ett kort

På din tur måste du spela ett kort som matchar det översta kortet på kasthögen antingen efter färg, nummer, eller med ett specialkort. Till exempel, om det översta kortet är en röd 5:a, kan du spela ett rött nummerkort av valfri siffra eller ett nummerkort med siffran 5 i valfri färg. Om du inte kan spela något kort måste du dra ett kort från draghögen. Om det dragna kortet kan spelas får du lägga ut det direkt, annars går turen över till nästa spelare.

Specialkorten

Uno innehåller flera specialkort som ändrar spelets dynamik:

 • Vänd-kort: Ändrar spelriktningen (om ni spelar medsols blir det motsols och tvärtom).
 • Hoppa över-kort: Nästa spelare får inte spela under sin tur.
 • Dra-två-kort: Nästa spelare måste dra två kort och förlorar sin tur.
 • Färgvalskort: Spelaren som spelar detta kort får välja vilken färg som ska spelas härnäst.
 • Dra-fyra-kort: Nästa spelare måste dra fyra kort och förlorar sin tur. Detta kort får endast spelas om du inte har något annat kort som du kan spela.
 • Blandakort: Den som spelar detta kort samlar alla andra spelares kort och blandar dem. Sedan delas dem ut igen.
 • Individuella kort: Detta är kort som man kan ha med för att skapa egna regler. Det är ett blankt specialkort där man får bestämma vad det ska betyda.

Uno!

När du bara har ett kort kvar måste du ropa ”Uno!” för att varna de andra spelarna. Om en annan spelare märker att du inte har sagt Uno och påpekar det innan nästa spelare har dragit eller spelat sitt kort, måste du dra två straffkort. Det gäller att ropa ”Uno” så fort du har spelat ditt näst sista kort, så att dina motståndare inte får chansen att ge dig två straffkort.

Avslutning och Poängberäkning

När en spelare blir av med alla sina kort avslutas en omgång i Uno, och då är det dags att räkna poäng. Spelaren som först tömde sin hand vinner omgången och får samla poäng baserat på vilka kort de andra spelarna har kvar i sina händer.

För att räkna poängen, tittar man på varje kort hos de andra spelarna. Nedanför ser du hur mycket poäng de olika korten ger:

 • Varje nummerkort (0-9) ger poäng som motsvarar kortets nummer.
 • Dra-två-kort, Vänd-kort och Hoppa-över-kort ger 20 poäng var.
 • Färgvalskort och Dra-fyra-kort ger 50 poäng var.
 • Blandakort och Individuella kort ger 40 poäng var.

För att hålla koll på poängen under spelets gång kan det vara bra att använda en bit papper där poängen noteras efter varje omgång. Målet för spelarna är att vara den första som når 500 poäng.

Den som först når denna poängsumma vinner hela spelet. Spelet fortsätter i flera omgångar tills någon når 500 poäng och därmed blir den stora vinnaren.

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer
Alla Patienser

Alla Patienser

Vill du veta vilka olika patienser det finns? Då har du kommit rätt! I den här artikeln ska vi utforska en mängd olika patienser, och även förklara hur man spelar varje patiens på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Patiens är ett underhållande kortspel som man...

läs mer