Sällskapsspel

Alla Patienser

2024-05-02

Vill du veta vilka olika patienser det finns? Då har du kommit rätt! I den här artikeln ska vi utforska en mängd olika patienser, och även förklara hur man spelar varje patiens på ett enkelt och lättförståeligt sätt.

Patiens är ett underhållande kortspel som man spelar själv med en vanlig kortlek. Målet är att flytta korten enligt specifika regler, och spelet kan sluta på två sätt – antingen genom att du sorterar alla kort korrekt och vinner, eller så kan du inte göra fler drag och förlorar.

Olika Patienser

Här nedanför listar vi alla patienser vi vet finns:

Dom Åtta Herrarna

Dom Åtta Herrarna spelas med två kortlekar utan jokrar. Målet är att skapa åtta separata högar där varje hög startar med en tia och fortsätter nedåt i samma färg, och avslutar med knekt. Spelet är vunnet när alla åtta högar har en knekt överst.

Golf

I patiensen Golf använder du en kortlek med 52 kort, utan jokrar. Du börjar spelet genom att lägga ut sju rader med fem kort i vardera rad – alla kort vända uppåt. Resterande kort placeras i en draghög.

För att spela flyttar du kort från raderna till en spelhög genom att välja kort som är en rang högre eller lägre än det översta kortet i spelhögen, oavsett färg. Målet är att rensa alla rader och använda upp alla kort i draghögen innan spelet är över.

Harpan

I Harpan använder du en vanlig kortlek utan jokrar och börjar med att lägga ut sju rader kort. Första raden har ett kort, andra raden två kort, och så vidare upp till sju kort i den sista raden. Bara det översta kortet i varje rad ska vara synligt, resten är vända nedåt. Målet är att flytta korten så att de går i nummerordning med varannat kort rött och svart. Från kung som ska placeras högst upp till ess som placeras längst ned.

Envisa Finskan

Målet med Envisa Finskan är att tömma en hel kortlek. När du spelar denna patiens, spelar kortens nummer ingen roll – det är enbart kortens färg som är viktig. Du sorterar och flyttar korten baserat på deras färg för att försöka bli av med alla korten i leken.

Ett-två-tre

I patiensen ”Ett-två-tre” håller du en kortlek med kortsidan uppåt i ena handen. Med din andra hand tar du kort för kort och räknar högt: ”ett”, ”två”, ”tre”, och sedan börjar du om från ”ett” igen. Om du råkar dra upp ett ess när du säger ”ett”, en tvåa när du säger ”två”, eller en trea när du säger ”tre”, förlorar du. Spelet fortsätter tills hela kortleken är genomgången eller du stöter på något av dessa kort vid fel tidpunkt och förlorar.

Idioten

Idioten spelas med en vanlig kortlek på 52 kort, och du börjar med att placera fyra kort med framsidan uppåt framför dig. Målet är sedan att byta ut dessa kort mot de fyra essen. Du kan ta bort kort från raderna om du har ett annat kort med en högre siffra i samma färg. Din slutliga målsättning är att ha ett ess i varje rad för att vinna spelet.

Klockan

Variant 1:

I denna variant av Klockan lägger du kort i en ring med baksidan uppåt, där varje kort representerar en tid på klockan. Du väljer kort från mitten och placerar dem på matchande klockpositioner. Om du får en kung, lägg den i mitten och ta ett nytt kort. Spelet slutar när alla positioner är fyllda, och det sista kortet måste vara en kung.

Variant 2:

Variant 2 av Klockan lägger du ut korten i en cirkel som en klocka, med ett kort i mitten, från kortleken. Om ett kort hamnar på dess eget klockslag (t.ex. ess på 1, knekt på 11), tar du bort de kort som redan ligger där och lägger dem längst ner i kortleken. Spelet fortsätter tills alla klockslag har rätt kort eller tills du inte har fler kort att lägga ut från kortleken.

Spindelharpan

I Spindelharpan använder du två kortlekar med totalt 104 kort. Målet är att bilda stegar från kung till ess genom att flytta kort. Du börjar med att lägga ut 10 rader kort, där endast det kortet längst fram i varje rad är synligt. När du har bildat en steg från kung till ess, tar du bort den och fortsätter tills alla åtta stegar är borta för att vinna spelet. Om du inte lyckas med det förlorar du.

Pokerpatiens

Målet med Pokerpatiens är att skapa så starka pokerkombinationer som möjligt genom att placera korten på en spelplan som består av 5×5 kort. Du tar ett kort i taget och väljer var du vill placera det på spelplanen. Sedan räknar du poäng både horisontellt och vertikalt för se vilka pokerkombinationer du fick.

Pyramiden

Pyramiden går ut på att bygga en pyramiden med kort. Du lägger ett kort i första raden, två i andra, tre i tredje och så vidare upp till sju. Resten av korten utgör en hög bredvid pyramiden. För att ta bort kort från pyramiden måste du para ihop kort vars sammanlagda värde är 13. Kungar kan tas bort direkt. Spelet avslutas när du har rensat hela pyramiden eller om du inte kan göra fler par eller har inga fler kort kvar i högen.

Canasta

Canasta

Canasta är ett roligt kortspel som passar alla sorters människor. Spelet kommer ursprungligen från Sydamerika, men det har har även blivit populärt över hela världen. Syftet med denna text är att du som läser ska lära dig mer om detta kortspel. Vi kommer att gå igenom...

läs mer
Uno

Uno

Uno är ett väldigt populärt kortspel som spelas med en särskild Uno-kortlek. Spelet är känt för sin enkelhet, snabba tempo och spännande vändningar, vilket gör det till en favorit bland alla åldersgrupper. Reglerna i Uno är enkla att lära sig, och de erbjuder...

läs mer
Stress

Stress

Stress är ett snabbt och underhållande kortspel som kräver fokus och snabbhet från spelarna. Det är ett spel som spelas med en standardlek med 52 kort (utan jokrar) och är känt för att skapa en intensiv spelupplevelse. Spelet är utformat för två spelare och målet är...

läs mer