Ordspel

Ordsnille

2024-03-27
ordsnille

Ordsnille är ett roligt spel där du ska gissa vilket ord som gömmer sig bakom fem tomma rutor. Du får sex chanser att gissa rätt ord, och det ordet måste ha fem bokstäver. Det är ett spel som får dig att tänka rejält, och påminner väldigt mycket om liknande ordspel som Wordle, Ordel och Ordlig.

Vad är Ordsnille?

Ordsnille är som namnet antyder det perfekta spelet för alla ”ordsnillen” där ute. Det går som sagt ut på att man ska lista ut vilket ord som gömmer sig bakom de fem rutorna. Du får sex försök att gissa vilket ord det är och när du skriver dina gissningar så ändrar bokstäverna färg till grönt, orange eller grått. En grön bokstav betyder att du har satt rätt bokstav på rätt plats. En orange bokstav betyder att bokstaven är rätt men inte på rätt plats, och en grå bokstav betyder att bokstaven inte finns i ordet alls.

Spelet börjar om med ett nytt ord varje dag, så du får nya chanser att gissa och vinna på nytt.

En variant av Wordle

Ordsnille liknar i mångt och mycket det omåttligt populära spelet Wordle. Även detta spel går ut på att man gissar på ord, men den stora skillnaden är att Ordsnille är på svenska och Wordle är på engelska. Wordle har blivit väldigt populärt över hela världen, och nu finns som sagt även en variant för alla svensktalande spelare.

Hur spelar man Ordsnille?

Att spela Ordsnille kan vara en stor utmaning för vissa. Det gäller att tänka igenom sina gissningar klokt för att tillslut hitta det rätta ordet. När du startar Ordsnille ser du först fem tomma rutor där det hemliga ordet ska vara. Du ska lista ut detta ord, och du får sex gissningar på dig.

Första ordet som du gissar är egentligen bara en direkt chansning eftersom du då ännu inte har några ledtrådar att gå efter. Efter du gissar första ordet ändras färgerna på bokstäverna du valt, där varje färg ger dig en direkt ledtråd kring det hemliga ordet. Om en bokstav blir grön, är den helt rätt – både bokstaven och rutan den är i. En orange bokstav är rätt bokstav, men den är inte på rätt plats. En grå bokstav betyder att den bokstaven inte finns i ordet alls.

Med dessa ledtrådar försöker du igen att gissa ordet. Det gäller att tänka på vilka bokstäver som var rätt och var de ska vara.

Endast ett nytt ord om dagen

I Ordsnille får du bara ett ord att gissa på varje dag. När du har gissar rätt, eller misslyckats efter sex försök, måste du vänta till nästa dag innan du får prova på ett nytt ord. Det här gör att varje ord blir lite speciellt, för du får bara en chans varje dag att visa hur bra du är på att lösa detta ordspel.

Det går inte att skapa konto

Till skillnad från liknande ordspel såsom Wordle, Ordel och Ordlig, erbjuder Ordsnille inte möjligheten att skapa ett konto. Det innebär att all din statistik från tidigare resultat enbart sparas på den enhet du använder för att spela. Om du gissar på ord och samlar poäng på din mobil, så stannar din statistik där. Skulle du byta till en surfplatta eller dator, kommer dina tidigare resultat inte att synas där.

Finns det Ordsnille fusk?

Ja, det finns faktiskt olika sätt att fuska på Ordsnille, även om det kanske inte är i spelets anda.

Här nedanför kommer vi gå igenom några av de metoder som spelare använder för att fuska i Ordsnille.

Surfa på Inkognito

Att använda inkognitoläge i webbläsaren är ett sätt som spelare kan fuska på när de spelar Ordsnille. När du surfar i inkognitoläge sparar inte webbläsaren någon information om dina webbsessioner, som till exempel cookies eller sökhistorik. Det här kan utnyttjas av spelare för att återställa spelet och få fler försök än de sex som egentligen är tillåtna.

Använd VPN

Användning av VPN är ytterligare en metod som en del spelare använder för att fuska i Ordsnille. VPN tillåter användare att ändra sin enhets IP-adress till en annan geografisk plats, vilket kan utnyttjas för att återställa spelomgångar i Ordsnille.

Genom att använda en VPN kan en spelare byta sin virtuella plats och på så sätt få spelet att tro att det är en ny användare som spelar. Detta kan användas för att nollställa antalet försök eller för att spela spelet flera gånger under samma dag, vilket ger spelaren en orättvis fördel genom ytterligare chanser att gissa det dagliga ordet.

Ordsnille tips

När du väl börjat spela detta spel kommer du snabbt märka att det inte enbart är din kunskap om ord som sätts på prov, utan även din förmåga att strategiskt tänka och använda ledtrådar på bästa sätt. Det finns flera tips och knep som kan hjälpa dig att bli bättre på att gissa det dagliga ordet och göra spelet ännu roligare.

Testa vanliga bokstäver

Ett smart tips när du spelar Ordsnille idag är att börja med att testa vanliga bokstäver. Det finns vissa bokstäver som förekommer oftare än andra i svenska ord, som till exempel vokalerna A, E, och O, samt konsonanter som R, S, och T. Genom att välja ord som innehåller dessa bokstäver som dina första gissningar, ökar du chansen att direkt hitta några av bokstäverna som finns i det hemliga ordet.

Träna, träna, träna

Som med så mycket annat i livet är nyckeln till framgång i Ordsnille enkel – träna, träna, träna. Ju mer du spelar, desto bättre blir du på att känna igen mönster, förstå vilka strategier som fungerar bäst för dig, och utöka ditt ordförråd.

Gamla greker webbkryss

Gamla greker webbkryss

Att kunna historien om de gamla grekerna kan vara spännande men ibland lite svårt, särskilt när man stöter på det i webbkryss. I den här artikeln hjälper vi dig att lösa gamla greker korsord. Vi kommer att visa potentiella lösningar på gamla greker webbkryss, som...

läs mer
Förkortningar i Wordfeud

Förkortningar i Wordfeud

Att spela Wordfeud kan ibland kännas knepigt, särskilt när du vill få så mycket poäng som möjligt med varje ord du lägger ut. En smart taktik för att öka dina poäng är att använda förkortningar Wordfeud. I spelet finns det många olika förkortningar som kan vara mycket...

läs mer
Ord med Q

Ord med Q

Bokstaven Q är en av de mest ovanliga bokstäverna i världen. Den används inte så ofta som många andra bokstäver, vilket kan göra den till en utmaning i ordspel som Wordfeud, där man ska skapa ord för att samla poäng. Om du någon gång har fastnat med ett Q på...

läs mer