Ordspel

Ordlig

2024-03-27
ordlig

Älskar du ordspel och letar efter någon ny utmaning som du kan sätta tänderna i? Isåfall skulle Ordlig definitivt kunna vara något för dig. Detta spel, som är en svensk variant av det populära spelet Wordle, lockar med sin enkla men geniala koncept. I Ordlig är målet att gissa ett hemligt ord inom ett begränsat antal försök, där varje gissning ger ledtrådar om ordets bokstäver och deras placering.

Vad är Ordlig?

Ordlig är ett ordspel där du ska gissa ett hemligt ord. Detta ord är alltid fem bokstäver långt och du får sex chanser att gissa vilket ord det är. När du skriver ett ord ändrar bokstäverna färg. Grönt betyder att bokstaven är rätt och på rätt plats, gult betyder att bokstaven är rätt men på fel plats, och grått betyder att bokstaven inte finns i ordet alls.

Vi skulle säga att Ordlig är ett perfekt spel för den som vill testa ditt ordvokabulär samtidigt som du får träna din hjärna och få en liten tankeställare.

Wordle på svenska

Precis som vi nämnde tidigare är Ordlig inspirerat av det populära ordspelet Wordle, fast med en svensk twist. Som i den engelska varianten är målet att lista ut ett hemligt ord. Den stora skillnaden med Ordlig är att allt är på svenska istället för engelska. Detta gör spelet till en utmärkt utmaning för alla som vill testa ett ordspel på svenska.

Hur spelar man Ordlig?

När du ska spela Ordlig kommer du först att mötas av fem tomma rutor. Ditt mål är att fylla dessa rutor med bokstäver för att bilda ett hemligt ord som består av fem bokstäver.

Varje gång du skriver ett ord och bekräftar ditt val, kommer spelet att ge dig ledtrådar baserat på de bokstäver du valt. Om en bokstav lyser upp i grönt betyder det att den bokstaven är rätt och dessutom på rätt plats i ordet. Lyser bokstaven istället i gult, är det rätt bokstav men på fel plats. Och om en bokstav blir grå, finns den inte alls i det hemliga ordet.

Med dessa ledtrådar fortsätter du att testa olika ord tills du antingen gissar rätt ord eller dina sex försök tar slut. Varje ny dag ger dig ett nytt ord att lösa, vilket gör Ordlig till en rolig daglig utmaning för ordälskare.

Ett ord om dagen

I Ordlig väntar en ny utmaning på dig varje dag. När klockan slår 00:00 släpps ett nytt hemligt ord i spelet. Det betyder att du har hela dagen på dig att klura ut vilket ord de fem rutor döljer.

Så oavsett om du löste Ordlig dagens ord eller inte, erbjuder nästa dag en ny möjlighet att testa ditt ordförråd. Detta gör spelet perfekt för den som gillar att börja dagen med lite hjärngympa, eller för den som söker en liten paus från vardagen med ett roligt och utmanande spel.

Skapa konto på Ordlig

Om du vill ha koll på dina framsteg när du spelar Ordlig kan det vara smart att skapa ett konto. Med ett konto sparas dina tidigare resultat, så du kan se hur bra du har varit oavsett om du använder telefonen, surfplattan eller datorn. Du kan dock även se din statistik utan ett konto, men i detta fall bara på den enheten du spelar på. Med ett konto kan du koppla ihop så du kan se samma statistik oavsett vilken enhet du väljer att använda.

För att skapa ett konto på Ordlig behöver du logga in med ett Google-konto. Det är snabbt och enkelt och ger dig möjlighet att få ut det mesta av spelet.

Ordlig hjälp – så gissar du rätt ord

Nu kommer vi titta på några enkla tips för att hjälpa dig att gissa rätt ord i Ordlig. Att lista ut det hemliga ordet kan vara knepigt ibland, men med dessa tips kommer du förhoppningsvis kunna börja gissa rätt lite oftare.

Testa vanliga bokstäver

Det kan vara smart att börja med att testa de vanligaste bokstäverna i det svenska språket när du gissar på det hemliga ordet. Bokstäver som E, A, N, R och T är exempel på vanliga bokstäver som ofta förekommer i många svenska ord. Genom att testa dessa bokstäver först kan du öka chansen att hitta vilka bokstäver som kan vara rätt, vilket hjälper dig att komma närmare lösningen.

Testa ovanliga bokstäder tidigt

Det kan även vara en klok idé att att tidigt testa ovanliga bokstäver i det svenska språket. Genom att börja med att testa ovanliga bokstäver kan du potentiellt snabbt utesluta dem om de inte lyser upp i grönt eller gult, vilket i sin tur kan göra så att du kommer närmare på att hitta det hemliga ordet.

Finns det Ordlig fusk?

Det finns faktiskt ett par olika sätt som man kan fuska i Ordlig. Två vanliga metoder är att använda inkognitoläge på webbläsaren eller koppla upp sig med hjälp av VPN. Genom att använda dessa sätt kan en spelare teoretiskt sett göra hur många gissningar som helst utan att hindras av begränsningar på gissningar.

När en spelare använder inkognitoläge i sin webbläsare, sparas ingen lokal data som surfhistorik, cookies eller andra uppgifter. Detta innebär att spelets system inte kan spåra eller identifiera användarens aktivitet på samma sätt som det skulle göra i en vanlig webbläsare.

Med en VPN kan spelare dölja sin faktiska IP-adress och låta det verka som om de kommer från en annan plats varje gång de ansluter. Detta kan göra det omöjligt för spelet att hålla reda på antalet försök du som användare har gjort

Förkortningar i Wordfeud

Förkortningar i Wordfeud

Att spela Wordfeud kan ibland kännas knepigt, särskilt när du vill få så mycket poäng som möjligt med varje ord du lägger ut. En smart taktik för att öka dina poäng är att använda förkortningar Wordfeud. I spelet finns det många olika förkortningar som kan vara mycket...

läs mer
Ord med Q

Ord med Q

Bokstaven Q är en av de mest ovanliga bokstäverna i världen. Den används inte så ofta som många andra bokstäver, vilket kan göra den till en utmaning i ordspel som Wordfeud, där man ska skapa ord för att samla poäng. Om du någon gång har fastnat med ett Q på...

läs mer
Ord med X

Ord med X

Att hitta ord med X i spelet Wordfeud kan ibland kännas svårt, men dessa ord kan verkligen hjälpa dig att få mycket poäng. Det finns inte så många ord med bokstaven X i sig, men de som finns kan verkligen göra stor skillnad för dig i spelet. I den här texten kommer vi...

läs mer