Ordspel

Ordel

2024-03-27
Ordel

Ordel är ett roligt ordspel som verkligen blivit otroligt populärt under den senaste tiden. Spelet går ut på att man ska lista ut ett hemligt ord som gömmer sig bakom fem små rutor. Du får sex försök på dig att gissa vilket ord det är och eftersom det finns fem rutor betyder det även att ordet du ska gissa har fem bokstäver.

När du spelar Ordel behöver du tänka noga och prova dig fram för att hitta det rätta ordet. Ibland kan det vara lite klurigt, men det är också det som gör det så roligt.

I den här artikeln kommer vi titta närmare och förklara mer i detalj hur man spelar Ordel, varför så många gillar det och ge tips som kan göra dig ännu bättre på att gissa ord. Så, om du vill bli en mästare på Ordel är det här definitivt artikeln för dig.

Vad är Ordel?

Ordel är ett klurigt och roligt ordspel där du får utmana dig själv att gissa ett hemligt ord på fem bokstäver varje dag. Spelet ger dig sex försök att komma fram till rätt ord. Efter varje gissning får bokstäverna i ditt ord färgerna grönt, lila eller grått. Grönt betyder att bokstaven är rätt och på rätt plats. Lila visar att bokstaven finns i ordet men på fel plats, och grått betyder att bokstaven inte finns med i ordet alls.

Varje dag kl. 05:00 startar spelet om med ett nytt ord att gissa på. Ordel är inte bara underhållande utan också ett bra sätt att öva upp sitt ordförråd och tänka strategiskt. Med sina enkla regler och dagliga utmaningar är Ordel det perfekta spelet för alla som söker lite daglig hjärngympa.

En svensk varient av Wordle

För de som har spelat Wordle tidigare, kommer Ordel vara lätt att förstå. Ordel är nämligen precis som Wordle, fast det är på svenska istället för engelska. Spelet fungerar på samma sätt – du får ett hemligt ord varje dag och sex försök att gissa vad det är. När du gissar visar spelet om bokstäverna är rätt eller fel i form av de tre olika färgerna.

Finns både på webben och som app

Ordel går att spela både genom webben och som app, vilket gör det superenkelt för alla som vill ha tillgång till spelet. Oavsett om du är hemma vid datorn eller ute med din mobil, kan du alltid spela Ordel. Om du använder datorn, går du bara till Ordel genom webbläsaren, och om du är på språng med din mobil eller surfplatta, kan du använda Ordel-appen.

Så spelar du Ordel

Att spela Ordel är både enkelt och roligt, och det ger dig en bra möjlighet att öva upp ditt ordförråd samtidigt som du fördriver tiden. För att komma igång, behöver du bara gå till Ordel på webben eller öppna appen på din mobil eller surfplatta.

Spelet går ut på att du varje dag får ett nytt hemligt ord med fem bokstäver som du ska försöka lista ut. Du gissar på ordet genom att skriva in ett ord som du tror kan vara det rätta. Efter varje gissning kommer bokstäverna i ditt ord att ändra färg. En grön bokstav betyder att du har gissat rätt bokstav och dessutom placerat den på rätt plats. Om bokstaven blir lila är den rätt men på fel plats, och en grå bokstav innebär att den inte finns i det hemliga ordet alls. Med hjälp av dessa ledtrådar ska du på sex försök lista ut det korrekta ordet.

Nytt ord varje dag

I Ordel finns det något nytt och kul varje dag. Varje morgon när klockan blir 05:00, finns det ett nytt ord att gissa.

Att ha ett nytt ord varje dag gör att man alltid har något att längta efter. Du kan prova att gissa det nya ordet när du vaknar, eller kanske senare under dagen på en tid som passar dig. Det är som en liten överraskning som väntar på dig varje dag.

Skapa konto på Ordel

Att skapa ett konto på Ordel är att rekommendera om du vill spara dina Ordel spel och kunna byta mellan olika enheter utan att förlora dina framsteg och historik. Detta kan du göra snabbt och enkelt med hjälp av antingen ditt Google, Facebook, eller bara din vanliga e-post.

När du väljer att skapa ett konto, öppnar det upp möjligheten för dig att hålla koll på alla dina gissningar och hur dina resultat utvecklas över tid. Du kan dessutom börja spela på din telefon och sedan byta till din dator, eller tvärtom, utan att vara tvungen att börja om.

Det går även att se statistik från tidigare gånger utan ett konto, men då är du dock tvungen att vara på samma enhet hela tiden.

Finns det någon strategi man kan använda sig av?

Alla har sin egen strategi när de spelar Ordel, och det finns ingen strategi som är rätt eller fel. Men ett bra tips är att använda de bokstäverna som förekommer mest i det svenska språket, vilket är A, E, N, R, S och T. Att starta med ord som innehåller dessa bokstäver kan hjälpa dig att snabbt hitta vilka bokstäver som finns med i det hemliga ordet och på så sätt komma närmare lösningen.

Efter det första försöket är det smart att använda färgkoderna som ledtrådar. Gröna bokstäver är på rätt plats, så de kan du behålla där. Lila bokstäver finns i ordet men inte på rätt plats, så prova att flytta runt dem i dina nästa gissningar. Gråa bokstäver finns inte alls i ordet, så undvik dem i dina nästa försök.

Ordel hjälp – tips för att hitta rätt ord

När du spelar Ordel och har avslutat den första omgången, är det viktigt att inte stressa och börja kasta in nya bokstäver utan att tänka efter. Ta ett ögonblick för att reflektera över din första gissning. Om du märker att du lyckades gissa rätt på flera konsonanter, kanske det är dags att prova några andra konsonanter i ditt nästa försök.

Kom ihåg att de bokstäver som visade sig vara rätt och hamnade på rätt plats, markerade med grönt, ska stanna där för nästa gissning. De bokstäver som var rätt men på fel plats, visade med lila, bör du flytta på för att hitta deras rätta position.

Det är också bra att komma ihåg att du inte behöver lösa ordet direkt. Vissa gillar att göra ett försök och sedan pausa spelet en stund, för att senare återta spelet. Detta ger dig tid att tänka och gör att Ordel kan bli en rolig aktivitet som sträcker sig över hela dagen. Men glöm inte att avsluta Ordel dagens ord innan nästa ord presenteras.

Fuskprogram

Det finns olika sätt att fuska på Ordel. Ett av de vanligaste sätten är att kolla på sociala medier, där det oftast kommer vara någon som listat ut ordet innan dig och har publicerat ordet online. Det här kan vara ett bra sätt som du verkligen vill få rätt ord, men det tar samtidigt bort mycket av nöjet och utmaningen som gör Ordel så spännande och roligt att spela.

Spela i inkognito

Ett annat knep för de som är ute efter att fuska i Ordel är att använda sig av inkognitoläget i webbläsaren. Istället för att spela i vanliga webbläsaren, kan du först testa olika ord i inkognito utan att försöken sparas. När de slutligen knäcker koden och hittar det rätta ordet, byter du till den vanliga webbläsaren eller går in på appen för att sedan ange det korrekta ordet direkt i det första försöket.

Spela med VPN

Att spela med VPN är ännu ett sätt som vissa använder för Ordel fusk. Precis som med inkognitoläget ger användning av en VPN möjlighet att testa olika gissningar utan begränsningar. Genom att ansluta till internet via olika IP-adresser kan spelaren i teorin göra oändligt många försök på att lista ut dagens ord innan de ger sitt ”officiella” försök i spelet.

Denna metod fungerar genom att VPN:en döljer spelarens faktiska IP-adress och låter dem verka som om de kommer från en annan plats varje gång de går in på sajten.

Gamla greker webbkryss

Gamla greker webbkryss

Att kunna historien om de gamla grekerna kan vara spännande men ibland lite svårt, särskilt när man stöter på det i webbkryss. I den här artikeln hjälper vi dig att lösa gamla greker korsord. Vi kommer att visa potentiella lösningar på gamla greker webbkryss, som...

läs mer
Förkortningar i Wordfeud

Förkortningar i Wordfeud

Att spela Wordfeud kan ibland kännas knepigt, särskilt när du vill få så mycket poäng som möjligt med varje ord du lägger ut. En smart taktik för att öka dina poäng är att använda förkortningar Wordfeud. I spelet finns det många olika förkortningar som kan vara mycket...

läs mer
Ord med Q

Ord med Q

Bokstaven Q är en av de mest ovanliga bokstäverna i världen. Den används inte så ofta som många andra bokstäver, vilket kan göra den till en utmaning i ordspel som Wordfeud, där man ska skapa ord för att samla poäng. Om du någon gång har fastnat med ett Q på...

läs mer